In november 2016 stelde Piratenpartij dit over het referendum
Dat kan je ze zelf vragen, op een Piraten kroegmeet. Piraten zijn voor directere democratie, zoals een referendum. Een slogan van de Piratenpartij is ‘informeer jezelf’. Mensen kunnen zich heel goed een mening vormen over wel- of niet stemmen op dit referendum en een JA- of NEE stem als ze besluiten te stemmen.
- Op 1 april was er een online teleconferentie tussen Piraten uit Oekraïne en Nederland, lees hier meer.
- Rico deed een interview voor de radio op de ochtend van de verkiezingen
- Geschreven interview door Rico Brouwer met piraten uit Oekraine, Rusland en Nederland, gepubliceerd in ‘The Post Online’ en in het Engels op ‘Pirate Times
- Uit de nieuwsbrief van maart 2016, update over de referendum campagne:Ancilla maakte een blogpost, Matthijs ook, GeenStijl pikte dat op met een review, er kwam een Twitter handle, en een Facebook pagina, de referendum wiki werd vertaald naar het Engels en omgezet naar WordPress op de nieuwe sites https://voorstem.nl en https://dutchvote.eu, Ancilla werd geïnterviewd voor Keiserreport en de AlexJonesshow, er werd een persbericht uitgestuurd met de campagneaankondiging van de Piratenpartij.
– Dat het referendum als democratisch instrument wél een kans krijgt in Nederland;
– Dat mensen de Piratenpartij kennen als die politieke partij die vanuit de inhoud het debat zoekt en oplossingen wil horen in plaats van mensen overtuigen van hun eigen gelijk. Zelfs als we nog niet in de kamer vertegenwoordigd zijn en zonder budget of subsidie. - video interview Edwin Ijsman met Rico Brouwer over totstandkoming van deze voorstem.nl en dutchvote.eu websites
In het DCFTA (handelsverdrag met Oekraïne) zit ook een ISDS bepaling (Investeerder-Staat, Dispuut, Settlement). In gewoon Nederlands staat er dit:
Artikel 89. Dit ISDS stukje gaan we later nog regelen [via een arbitragepanel] om ‘te voorzien in bepalingen voor investeringsbescherming alsmede procedures voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en de staat’.
Artikel 307; Samenstelling van het arbitragepanel
Die kan bestaan uit één lid namens de investeerder, één lid namens het land dat wordt aangeklaagd en één lid uit de personen die door de partijen zijn aangewezen om als voorzitter te fungeren. Lukt het niet dan worden de drie scheidsrechters door loting aangewezen uit de personen die door een van de partijen of door beide partijen formeel zijn voorgesteld.
Deze bij een dispuut in te stellen commissie kan besluiten dat bijvoorbeeld Shell of Monsanto inderdaad veel verlies zouden leiden als de EU zou besluiten tot een beperking op schaliegas, een beperking op GMO of Roundup. De grootte van investeringen en misgelopen omzet van bedrijven als Shell en Monsanto in Oekraïne kan dan maatgevend zijn voor een door deze commissie opgelegde sanctie aan de EU belasting betaler, als de EU meer milieuwvriendelijke wetten zouden willen invoeren.